Çekmeköy Haber

Ecem Özçelik ; ile Çocuklarda diş travmasını konuştuk

ÇEKMEKÖY

Çekmeköy’de faaliyet gösteren Superdent Diş Polikliniği hekimlerinden Ecem Özçelik Çekmeköy ÇFR dergisine “Çocuklarda diş travmasını” anlattı. Ecem Özçelik bir çok önemli konuyu..... Çekmeköy.....

Özel Çamlıca Bilfen Anadolu Lisesi mezunu olan ve 2017 senesinde Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden onur derecesiyle mezun olan Ecem Özçelik Çekmeköy’de Superdent Ağız ve Diş Polikliniğinde çalışıyor. Özellikle son zamanlarda artan “Çocuklarda diş travması” ile ilgili önemli bilgileri Çekmeköy Firma Rehberi Dergisi (ÇFR) olarak konuştuk.

Çocuklar düşerken ön kesici dişler çok etkilenir

Diş Hekimi Ecem Özçelik konuşmasına şöyle devam etti; Hem aile hem de çocuk için son derece kaygı verici bir durum olan diş travmaları, tüm çocukların yaklaşık 1/3’ünde görülmektedir. Özellikle 1-3 yaş arası çocuklar, yürümeyi yeni öğrenirken henüz dengelerini sağlayamadıkları için sıklıkla düşerler. Bu düşmelerden en çok etkilenen dişler üst ön-kesici dişlerdir. Hafif çarpmalar sıklıkla dudak, dişetleri gibi yumuşak dokularda yaralanmalara neden olurken şiddetli çarpmalar dişlerde sallanmalara, dişin ağızda görülen kısmında ya da kökünde kırıklara, hatta bazen dişin tamamen yerinden çıkmasına neden olabilmektedir.

Süt Dişlenme Döneminde Travmanın Zararları ve Yapılması Gerekenler:

Süt dişlenme döneminde travmanın çok çeşitli zararları olabilmektedir. Travmadan dolayı sadece ağızda bulunan süt dişleri değil; çene kemiği içerisinde gelişmekte olan sürekli diş germeleri de ciddi zararlar görebilmektedir. Ne yazık ki sürekli diş germinde meydana gelen zararlı etkiler, yıllar sonra dişler sürdüğünde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle süt dişlenme döneminde meydana gelen diş travmaları çok iyi bir şekilde değerlendirilmeli, gerekli uygulamalar yapılmalı ve uzun dönem hem klinik olarak hem de radyografik (diş röntgenleri ile) olarak kontrolleri devam etmelidir.

Travma meydana geldiğinde paniğe kapılmayın

Travma sonrası dişlerde gevşeme, gömülme, sallanma, çatlama olabilir, diş köküyle birlikte tamamen yerinden çıkabilir. Önemli olan travma meydana geldiğinde paniğe kapılmamak. Böyle bir durumda diş temizlendikten sonra yerine yerleştirilip çocuğa gazlı bez ısırtılarak vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır. Ancak bu yöntemde dişin yutulma riski olduğu için dişin su ya da süt içine konarak korunması tercih edilir.

Diş travmasından kaçınmak için neler yapmalıyız?

Diş travması, yeni yürümeye başlayan ilk üç yaş arası çocuklar başta olmak üzere her yaş çocukta yaşanabilir. Çocuk olmanın bir parçası olan düşmeler dişlerde travmalara da yol açabilir. Ancak özellikle spor yapan çocukların dişlerini korumak amacıyla koruyucu dişlik kullanmaları travma sonucu görülebilecek hasarları azaltacaktır. Travmaya açık spor yapan çocukların hekimleri ile görüşerek dişlerine birebir uyumlu, çeşitli renklerde olabilen bu koruyucu dişliklerden hazırlatmaları yerinde olacaktır. Zaman kaybetmeden hekiminiz ile temas kurun. Yerinden çıkan ya da kırılan dişi köküne dokunmadan temiz akan su ile yıkayın ve süt içinde hekiminize ulaştırın. Sallanan dişi daha fazla sallamayın.Dışarıdan belli olmayan ama gömülen ya da alttaki kalıcı dişlere zarar veren travmalar uzun dönemde diş kayıplarına ve diş çarpıklıklarına yol açabilir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.