Öne Çıkanlar Ümraniye Sancaktepe ahmet poyraz çekmeköy haber Kadıköy

Bu haber kez okundu.

‘HIV pozitif vakalarında patlama yaşanıyor!’

Türkiye’de resmi rakamlara göre 14 bin 600 AIDS’li bulunurken, bu rakamın 2022’de 39 bine ulaşması öngörülüyor. Türkiye’de son on yılda AIDS oranındaki artış ise yüzde 465 seviyesinde. Ancak uzmanlara göre HIV pozitifli bireylerin sayısı resmi rakamların 10 katı üzerinde. Şişli Belediyesi, artan bu sağlık sorununa karşı belediyeye bağlı Sağlık Müdürlüğü Gönüllü Test Danışmanlık Merkezi’nde üç yılı aşkın süredir AIDS’e karşı ücretsiz danışmanlık ve test hizmeti veriyor.

Türkiye’de ilk kez bir ilçe bediyesi tarafından uygulanmaya başlanan model geçtiğimiz aylarda Çankaya ve Beşiktaş Belediyesi’nde de hayata geçirildi. Testlerin yapıldığı laboratuvarın başındaki biyolog İrfan Yılmaz ise “Türkiye’nin penceresi” dediği merkezden yansıyan rakamları Milliyet ile paylaştı.

Batılı ülkelerde düşüş

Türkiye’nin her yerinden test yaptırmak için merkeze başvurular olduğunu dile getiren Yılmaz, “Maalesef 10 yıl öncesine göre HIV pozitifte patlama yaşanıyor. AIDS ve HIV pozitif rakamları batılı ülkelerde düşerken, sadece Türkiye’de artış olması bizleri endişelendiriyor” dedi. Merkezden yansıyanları dile getiren Yılmaz, “Test için başvuran 18 yaş üstü kimseyi geri çevirmiyoruz. Üç yıllık sürede 4 bin 550 test yapılırken, 185 kişide HIV pozitif tespit ettik. 13 kişide ise hem HIV pozitif hem de frengi bulundu. HIV pozitif tespit edilen bireylerin yüzde 10’u fuhuş sektöründen. Test yaptırmak için başvuranların yüzde 80’i LGBTİ bireyler. LGBTİ bireylerdeki HIV pozitif rakamları biraz daha yüksek” diye konuştu.

Artış tedirginliği

Ücretsiz test için günde 10-15 kişinin akşam 17.00-20.00 saatleri arasında Şişli’deki merkeze başvurduğunu belirten Yılmaz,  “Eğitimli insanların korunmasız cinsel ilişkiye girmesini anlayamıyoruz. Merkezimize başvuranların yüzde 60’dan fazlası 18-25 yaş arası üniversiteli gençler. 15-16 yaşında gençler de test yaptırmak için başvuruyor. Ancak 18 yaşından küçüklere yasal mevzuatlar gereği ailelerinin izni olmadan test yapmıyoruz. HIV pozitif oranındaki artış bizi tedirgin ediyor. 18 yaş altı bireyler daha önce test başvurusu için gelmezdi. Örneğin test için gelen bir genç arkadaşımızda önce Hepatit tespit ettik. Birkaç ay sonra test için geldiğinde Sifilis olduğu anlaşıldı. Kendisini defalarca uyarmamıza rağmen en son testte HIV pozitif olduğu ortaya çıktı. Bu manzara sanırım sadece bizim ülkemize özgü üzücü bir durum” dedi.

‘İlaç tedavisi AIDS’i engelliyor’

“On yıl önce 3 bin 400 kişi HIV pozitif tedavisi görürken, bu sayının günümüzde 15 bine ulaştığını söyleyen Yılmaz, şunları anlattı: “Türkiye’de tespit edilemeyenlerle birlikte HIV pozitif sayısının 150 bin olduğunu tahmin ediyoruz. 2015’te merkeze başvuran bireylerin yüzde 5.6’sında HIV pozitif tespit edilirken, bu rakam geçtiğimiz yıl yüzde 7’ye yükseldi. 2017’deki oran da şu an için yaklaşık yüzde 7 seviyesinde. Bugüne kadar başvurup HIV pozitif çıkanların ortalaması yüzde 8’in üzerinde. HIV pozitif olduğunu öğrenip travma yaşayanalara da, metanetli davrananlara da rastlıyoruz. İlk şoku atlatan herkesin ilaç tedavisine başladığını biliyoruz. İlaç tedavisi HIV pozitifin AIDS’e dönüşmesine engel olurken, hastalığın yayılma olasalığını da neredeyse sıfır seviyesine indiriyor.”

‘Yanlışlar anlatılmalı’

Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, araştırmalarda en çok dışlanan kesim olduğu ortaya çıkan AIDS’lilerin, hem hastalıkları ile hem de çevreleri ile zorlu bir mücadele verdiklerini söyledi. Ülkemizde 2015’e kadar 11 bin 109 vakaya ulaşan AIDS hakkında pek çok yanlış bilginin dolaştığını vurgulayan Ateşoğlu, “HIV, tokalaşma, yanaktan sosyal öpüşme dediğimiz yolla bulaşmaz, kucaklaşma da buna dahildir. Tükürük, gözyaşı ve ter yolu ile de bulaşmadığı bilinmektedir. Okullarında, mahallelerinde, işlerinde dışlanan bu insanlara karşı duyarlı olmalıyız. AIDS hakkında doğru bilinen yanlışların anlatılması hepimizin görevi” dedi.

‘En fazla 25-35 yaşta görülüyor’

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Ceran, özellikle gelişmiş ülkelerde HIV’le enfekte olan kişi oranının ilk yıllara göre düşme eğilimindeyken Türkiye’de artış trendinin devam etmesinin enfeksiyonla daha etkin mücadeleyi gerektirdiğini belirtti. Ceran, AIDS’in dünyada ilk kez 1981’de tanımlandığını söyledi. O günden bugüne 35 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirten Ceran, “HIV en fazla 25-35 yaş aralığında görülüyor” dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.