Çekmeköy Dayanışma Derneği 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle İlerici Kadınlar Meclisi üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Kolgazi’nin konuşmacı olduğu bir söyleşi düzenledi. Söyleşide kadına yönelik şiddete karşı mücadele yöntemleri konuşuldu.
Bugün saat 14.00’ de gerçekleştirilen söyleşide Meltem Kolgazi toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin tarihsel, ekonomik , kültürel, ideolojik arka planına değinirken, kadına yönelik şiddetin ne olduğunu ve türlerini anlattı. Kolgazi, kadınların daha düşük statülü, esnek ve güvencesiz çalıştırıldığını, istihdam ve bürokraside kadın temsil oranının düşük olduğunu araştırma sonuçlarıyla çarpıcı bir şekilde ortaya koydu.
Kolgazi, Türkiye’nin cinsiyet eşitliğinde dünyada 145 ülke arasında 130. sırada olduğunu da belirtti.
FAİLLER YAKINDAKİ ERKEKLER
Kadına yönelik şiddet oranlarından bahseden Kolgazi Türkiye’de kadınların daha çok ev içi şiddete maruz kaldığını, şiddet uygulayan faillerin ise genel olarak yakınlarındaki erkekler (eş, partner, baba, abi…) olduğunu belirtti. Şiddete uğrayan kadınların %89’ unun hiçbir yere başvurmadığını belirten Kolgazi, “kadına yönelik şiddetin failleri, genellikle formel olarak soruşturulmuyor ve ceza almıyor” dedi.
Son 10 yılda kadına yönelik şiddetin dinci gericilik ile birlikte sıklığının ve dozunun arttığından bahseden Kolgazi, bu hızlı artış karşısında hükümetin istatistiklerinin tutmadığını söyledi.
‘EN BÜYÜK SİLAH DAYANIŞMA’
Son olarak kadına yönelik şiddete karşı mücadele yöntemlerinden bahseden Kolgazi, “Son dönemde Meclis’e gelen istismar yasa tasarısına, müftülük yasa tasarısına karşı kadınlar nasıl mücadele ettiyse bir arada durarak daha güçlü bir şekilde kadın düşmanı yasalara ve politikalara karşı mücadele etmek gerekiyor” dedi. Kolgazi kadınların en büyük silahının dayanışma olduğunu vurguladı.
Söyleşi 25 Kasım günü 100’ ü aşkın kadın örgütünün içerisinde yer aldığı 25 Kasım Platformu’nun düzenleyeceği Taksim Tünel’deki yürüyüşe yapılan katılım çağrısı ile sona erdi.