Hal böyle olunca, Türk Ceza Kanununda, hırsızlık suçuna ilişkin öngörülen cezaların arttırılması zarureti doğmuştur. Değişiklik yoluyla caydırıcılık sağlanması ve suçluların etkin şekilde cezalandırılması öngörülmektedir. Artan hırsızlık vakaları ile sarsılan kamu düzeninin yeniden tesis edilmesi de hedeflenmiştir.
Bu makale 2013-09-22
Türk Ceza Kanunu’nun ‘’Malvarlığına Karşı Suçlar’’ başlıklı onuncu bölümünde yer alan 141. maddesi hırsızlık suçuna ilişkin yaptırımı düzenlemektedir. Madde metni şu şekildedir:
‘’Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.’’
Kanunun 142. maddesi, suçun nitelikli halini düzenlerken, 143. maddede suçun gece vakti işlenmesi halinde uygulanacak ceza artırımına yer verilmiştir.
142. maddenin 1. fıkrasına göre hırsızlık suçunun, kamu yararına veya hizmetine tahsis edilmiş ya da kilitlenmiş ve muhafaza altına alınmış ya da bir afetin meydana getirebileceği zararların önlenmesi maksadıyla hazırlanmış eşyalar hakkında işlenmesi halinde, faile verilmesi öngörülen ceza iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır.
Maddenin 2. fıkrası, suçun, kişinin malını koruyamayacak durumda olmasından faydalanarak ya da elde veya üstte taşınan eşyayı özel bir beceriyle almak suretiyle ya da sosyal olayların getirdiği kargaşadan yararlanmak suretiyle ya da bilişim sistemlerini kullanarak ya da resmi sıfat kullanarak işlenmesi halinde, verilecek cezanınüç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası olacağını hükme bağlamıştır.
143. madde ise, hırsızlık suçunun gece vakti işlenmesi halinde verilecek cezanın üçte birine kadararttırılmasını öngörmüştür.
Yukarıda öngörülen cezaların, hırsızlık suçunun işlenmesini önlemek hususunda yeterince caydırıcı olmadığı, her geçen gün artış gösteren hırsızlık olaylarından anlaşılmaktadır.
Toplumda her gün yeni bir kişi hırsızlık mağduru olmaktadır. Vatandaşlarımızın evleri, arabaları, özel eşyaları hırsızlar tarafından talan edilmektedir.
Hırsızlık suçlarının birçoğunun faili bulunamamakta, bulunanlar ise, yetersiz cezalar nedeniyle kolayca salıverilmektedir.
Bu durum giderek ciddi bir güvenlik sorununa dönüşmektedir. Malları çalınan mağdur vatandaşların devlete ve adalete olan güveni yıpranmaktadır.
Hal böyle olunca, Türk Ceza Kanununda, hırsızlık suçuna ilişkin öngörülen cezaların arttırılması zarureti doğmuştur. Değişiklik yoluyla caydırıcılık sağlanması ve suçluların etkin şekilde cezalandırılması öngörülmektedir. Artan hırsızlık vakaları ile sarsılan kamu düzeninin yeniden tesis edilmesi de hedeflenmiştir.
Bu gerekçelerle TCK’nın 141, 142, 143. maddelerinin değiştirilmesine ilişkin aşağıdaki kanun teklifini hazırladım.
Şüphesiz ki, teklifin meclise sunulması ve yasalaşması milletvekillerinin konuya göstereceği ilgileye bağlıdır. Bu toplumsal soruna duyarsız kalmayan tüm vekillerimize şimdiden teşekkür ediyorum.
5237 SAYILI TÜRK CEZA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 141. maddesinde yer alan ‘’bir yıldan üç yıla kadar’’ ibaresi ‘’üç yıldan beş yıla kadar’’ şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 142. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendinde yer alan ‘’iki yıldan beş yıla kadar’’ ibaresi ‘’beş yıldan yedi yıla kadar’’ şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 142. maddesinin 2. fıkrasının (g) bendinden sonraki cümlede yer alan ‘’üç yıldan yedi yıla kadar’’ ibaresi ‘’dört yıldan sekiz yıla kadar’’ şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 143. maddesinde yer alan ‘’verilecek ceza üçte birine kadar arttırılır’’ ibaresi ‘’verilecek ceza yarı oranında arttırılır’’ şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 5- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür