Bugün ölüm aylığı hak bazı bilgiler vermeye çalışacağız kimler hak sahibidir ölen sigortalının hangi gün şartları ile geride kalanlar için ölüm aylığından yararlanabilir bu konu hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Ölüm Aylığı Nedir Kimler Ölüm Aylığından Yararlanabilir?
Kanun koyucu bu konuyu bazı şartlara bağlamıştır
1-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya,olmalıdır veya
2-) 4/1-(a) yani SSK’lılar için her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır. Yalnız Ölüm aylığı bağlanabilmesi için sadece 4/1-(a) sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri ki bunlar çalışılmadan geçerek borçlanılan sürederden bahsedilmektedir yurt dışında geçen hizmet sürelerini borçlanmak bu kapsamda değerlendirilmemetedir. Yani askerlik süresi gibi borçlanmalar hertürlü diye tarif edilmektedir..En az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartında; gerek ölen sigortalı tarafından, gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartların oluşmasında dikkate alınmayacaktır.
Ancak, 1/10/2008 tarihinden önce ölen sigortalıların 900 gün hesabında borçlanılan tüm süreler dikkate alınacaktır. Başka bir ifadeyle 01/10/2008 Tarihinden sonra ölenler için borçlanılan süreler kabul edilmeyecektir.
Ayrıca, kendi nam ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalıların genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şarttır.
Ölüm Aylığı Kimlere Bağlanır?
Ölüm aylığı, ölen sigortalının;
a-) Eşine,
b-) Çocuklarına,
c-) Anne ve babasına bağlanır.
Hayatını Kaybeden Sigortalının Eşine Aylık Bağlanmasının Şartları Nelerdir?
Eşine aylık bağlanması için, ölüm tarihinde sigortalının eşi ile yasal evlilik bağı bulunması şarttır. Sigortalının dul eşine % 50 si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75 i oranında aylık bağlanacaktır.
Erkek çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için;
Evli olup olmadıklarına bakılmaksızın, erkek çocukların yüksek-öğrenim görmeleri halinde 25 yaşını doldurmamış olmamaları, orta-öğrenim görmeleri halinde 20 yaşını doldurmamış olmaları, herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim görmemeleri halinde ise 18 yaşını doldurmamış olmaları ile birlikte kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları şarttır.
Kız çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için;
Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları,
Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması,
Evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.
Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirdiği tespit edilen çocuklara da evli olup olmadığına, yaşına veya cinsiyetine bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanır.
Hayatını Kaybeden Sigortalının Anne Ve/Veya Babasına Aylık Bağlanmasının Şartları Nelerdir?
Anne ve/veya babaya aylık bağlanabilmesi için de yine birtakım kıstaslar mevcuttur. Öncelikle anne ve/veya baba 65 yaşın altında ise, ölen sigortalının hak sahibi eş ve çocuklarından geriye artan hisse olmak zorundadır. Ayrıca anne ve/veya babanın her türlü kazanç ve irattan elde etmiş oldukları gelirleri asgari ücretin net tutarından az olmak zorundadır. Yine anne ve/veya babaya ölen çocuklarından ölüm aylığı bağlanabilmesi için, diğer çocuklarından hak kazanılan gelir/aylıklar hariç olmak üzere, gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması da şarttır.
Anne ve/veya baba 65 yaşın üstünde ise, yukarıda belirtilen şartları taşımaları halinde ölen sigortalının hak sahibi eş ve çocuklarından geriye artan hisseye bakılmamakta, artan hisse olmasa bile ölüm aylığı bağlanmaktadır.
Ölüm Aylığı Bağlanması İçin Nereye Ve Nasıl Başvurulur? Müracaat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Ölüm aylığı bağlanabilmesi için hak sahiplerinin, örneği Kurumca hazırlanan Tahsis talep dilekçesi ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine başvurması şarttır.
Hizmet akdine tabi (4/a lı) ve kendi nam ve hesabına (4/b li) çalışmış sigortalıların hak sahipleri için Tahsis Talep Dilekcesi ; ekleyecekleri belgeler
Tahsis Talep Beyan Dilekçesi
-18 yaşını doldurmayanlar hariç, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan erkek çocukların ilgili öğretim kurumundan alacakları öğrenci belgesi,-Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu-Vasi İlamı (Hak sahiplerine vasi tayin edilmesi durumunda)eklenir.
Ölüm Aylığı Hangi Durumlarda Kesilir?
-Eşi yeniden evlendiği takdirde, -çocuklarının Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlamaları,Kendi sigortalılıkları nedeniyle taraflarına gelir veya aylık bağlanması, Evli olmayan kız çocuğu evlendiği takdirde herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim görmeyen erkek çocuğu 18 yaşını doldurduğu, orta-öğrenim gören erkek çocuğu 20 yaşını doldurduğu, yüksek-öğrenim gören erkek çocuğu 25 yaşını doldurduğu takdirde,
-Anne ve/veya babasına, diğer çocuklarından hak kazandıkları gelir/aylıklar dışında, gelir/aylık bağlandığı takdirde, -Anne ve/veya babası asgari ücretin net tutarından fazla gelir elde ettiği takdirde, bağlanmış bulunan ölüm aylıkları kesilir.