Sevgili Çekmeköy’ lü komşularımız ve tüm okuyucularımız, aslında sadece bizim değil hepimizin mahallesinde görülen bir takım sorunları dile getirmek istiyorum.
Gayrımenkul yatırım ve emlak haberlerini takip ediyorum ve Çekmeköy hem inşaat firmalarının hem de yatırımcıların göz bebeği durumda, alıcı da kazanıyor satıcı da. Komşu ilçeler ile sınırlarımıza baktığımızda göreceksinizki, Çekmeköy’ümüzün her mahallesinde yoğun bir inşaat var. Bir yanda lüks siteler konutlar, diğer yanda arsa sahiplerinin kendi çabalarıyla yaptığı 3-4 katlı binalar. Ancak hiç birinde bir düzen bir çalışma alanı disiplini bulunmamakta çünkü; herhangi bir cezası yaptırımı bulunmamaktadır. Zaten mahalle arası yollar daracık, bireysel yapılan evler arsa metrekaresi ile birebir, yapışık binalar… Bahçe beklentisini geçtik, bina kapıları direk kaldırıma açılıyor, otopark denilen şeyin ne demek olduğundan bile o kadar uzak durumdaki inşaat firması sahibi, kendi kullanacağı tuğlayı, demiri bile yolun ortasına koyduruyor. Bilinçli bir mahalle sakini olarak itiraz etmek istediğinizde, arabaların geçemediğini söylediğinizde ise özür dilemek yerine bir de size yolu öğretip üst caddeden git diye tavsiyede bulunuyor. Peki bunu kimse mi denetlemiyor, her isteyen kafasına göre mi inşaat yapacak Çekmeköy’de, bir sistem olmayacak mı? Binaların açık yada kapalı otoparkı, bahçesi olmadığından tüm arabalar ara sokaklarda sağlı sollu park ediyor, yoldan geçecek olanın vay haline…. Zaten birbirimize karşı anlayışımız kıt ve yol verme özürlü bir toplum iken her gün tartışmalar yaşanıyor mahalleli arasında. Oysa belediye çalışanlarımız masa başından kalkıp sahada esas işlerini yapıyor olsalar belki de bu sıkıntılar ile kendimizi yıpratmayacak birbimizin kalbini kırmayacağız…
Öte yandan lüks konutlar, siteler ilçenin değerini artırıyor, ev fiyatları yükselişte. Esnafın yüzü gülüyor çünkü yavaş yavaş pazarlık yapma alışkanlıkları kaybolarak kolay satışlar gerçekleşiyor. Mahalle sakinlerinin gelir düzeyi yükseldikçe, mahallemizde markalı mağazalar açılıyor, lüks restoranlar gözümüze çarpıyor ve hatta AVM mize bile kavuştuk çok şükür. İlçemizde Sur Yapı firması inşaat yapıyor ancak sitesinin çevre düzenlemesini yollarını da güzelleştiriyor. Sinpaş yine aynı şekilde. Ekşioğlu keza aynı şekilde alt yapısıyla birlikte inşaat alanını yeniden düzenliyor. Peki bu firmalar Çekmeköy’ümüzün değerini artırırken belediyemiz bizler için neler yapıyor?
Hava durumu imkan verdiği sürece haftada bir, farklı bir mahalle içinde yürüyüş yapmak ve çevreyi gözlemlemekten keyif alıyorum. Ancak oturduğum siteden çıkıp mahallenin herhangi bir sokak kaldırımında yürümeye kalktığımda her 10 metrede bir önümde çöp poşetleri duruyor ve kedi köpekler tarafından parçalanarak her yere dağılmış yemek kalıntıları. Mecburen yoluma caddeden devam ediyorum. Ben doğma büyüme Kadıköy’lü olduğum için 35 yaşımda hayatımda ilk kez burada böyle bir sahneyle karşılaşıyorum. Ancak şunu da biliyorum ki; “5393 sayılı Belediye Kanununda 14/a maddesinde, çevre ve çevre sağlığı temizlikhizmetlerini yapar, yaptırır, 15/a maddesinde belde sakinlerinin mahalli, müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak, 15/g maddesinde katı atıkların toplanması, taşınması, ayrıştırılması, geri kazanımı, ortadan kaldırılması ve depolanması ile ilgili bütün hizmetleri yapar yaptırır”
Lakin yeni inşaatlara verilen izinlerde mimari projelerde ne kapalı otopark var ne de çöp toplama işlemi için ayrılmış alanlar mevcut. Benim anlamadığım belediyeler kanunu ortak değil midir? Kadıköy ile Çekmeköy Belediyesi arasındaki bu farkın sebebi nedir? Mahallelinin eğitim düzeyi ve çevre bilinci mi belediyeleri bu yaptırıma mecbur kılan… Baktın mahellelinin sesi çıkmıyor o zaman sorumluluklar da rafa kalkıyor…
Her zamanki gibi sevgiyle kalın.