Son yıllarda Türkiye'nin kalkınmasıyla birlikte ülkemiz kaçak işçiler için bir cazibe merkezi haline dönüştü.
Başta Suriyeliler olmak üzere Türkiye'de kaçak yolla hem ikamet edip hem de çalışan sayısı yüz binleri geçiyor.
Kimisi yakalanıp ülkelerine gönderilmekte, kimisi ise ucuz işçi olarak çalıştırılmakta.
Hal böyle olunca 'Sınır Dışı Edilme' konusunu teferruatıyla irdelemekte fayda var.
Sınır dışı etme yetkisi uluslararası hukukun devletlere tanımış olduğu bir yetki olup yabancının zorla ülke dışına çıkarılmasını ifade eder.
Türkiye'de ikamet ve seyahat edecek yabancıların ülke menfaatlerine zarar verecek davranışlardan ve yasalara göre suç sayılan fiillerden kaçınması zorunludur.
Genel olarak sınır dışı etme nedenlerine bir bakalım.
Yabancının sınır dışı edilmesi yabancının ülkedeki yasa dışı konumundan ya da karışmış olduğu bir suçtan dolayı gerçekleşebilmektedir.
Nedir bu suçlar
1) Yasa Dışı Giriş Çıkış
Ülkeye usulüne uygun olarak belirlenen yolcu giriş-çıkış kapıları dışındaki yerlerden giriş yapmış olan kişiler, Türkiye'ye yasa dışı yollardan giriş yapmış kabul edilir.
2) Vize İhlali
Yabancı kişiler, ülkeye yasal bir şekildeki giriş yapmış, ancak kendilerine tanınan yasal süreler içerisindeki ülkeden ayrılmamış ve böylece vize ihlaline neden olmuş olabilirler.
3) Kaçak Çalışma
Türkiye'de çalışacak yabancıların çalışmaya başlamazdan evvel valiliklerden çalışma amaçlı ikamet tezkeresi almaları ve yapacakları mesleğin yabancılara yasaklanmış işlerden olmaması gerekir.
4) Yabancıların İşlemiş Oldukları Suçlar
Türkiye’de suç işleyen yabancılar hakkında öncelikle adli işlem yapılmaktadır.
Bir yabancının Türkiye'de göz altına alınması veya tutuklanması gerektiğinde, polis tarafından yabancının en yakın temsilciliğine bilgi verilmektedir.
Av.Özlem Ağca